Un any més, les colònies de la Fundació Roger Torné han tingut molt bona acollida. Han estat sis intensos dies on els nens i nenes han gaudit de tot tipus d’activitats al poble més petit de Catalunya: Sant Jaume de Frontanyà. Gràcies a un equip multidisciplinar de monitors i monitores i la seva vocació mostrada per acompanyar cada infant en el seu propi aprenentatge, es va aconseguir desenvolupar un grup cohesionat, comunicatiu, participatiu i col·laborador en totes les activitats educatives dutes a terme durant les convivències, vinculades a l’espai natural de la zona. A més, en el transcurs del dies, es va poder veure un equip resolutiu, madur i implicat en aquells moments de responsabilitat i concentració que requeria cada activitat.

L’Alba Viana, coordinadora de La Casa de l’Aire ‒l’acció social de la Fundació Roger Torné‒, afirma que ha estat una gran experiència, tant personalment com professionalment. Al llarg de les colònies, ha pogut veure com el “fil conductor del centre d’interès i les activitats programades amb contingut pedagògic, emocional i reflexiu han anat donant el seu propi significat respecte els objectius proposats per l’equip”. Les activitats preparades i les petites teatralitzacions fetes pels educadors han reforçat la motivació, i han involucrat els infants que han participat molt activament en tot moment. Amb l’esforç de tots, els nens i nenes vinguts de diferents barris de Barcelona han pogut gaudir d’una una bonica, divertida i emocionant convivència. “Sovint, els seus ulls brillants em demostraven la satisfacció que estaven experimentant. Han gaudit intensament de la natura i s’han divertit de valent”, explica l’Alba.

L’evolució de l’infant

Els nens i nenes durant una excursió.

Al llarg de les colònies, els nens i nenes mostraven una evolució en el desenvolupament de les tasques. A través d’un muntatge sobre la història d’uns bandolers de la zona, jocs i activitats proposades pels monitors, els infants reflexionaven sobre diferents aspectes i argumentaven les seves visions. Segons la coordinadora, el relat dels bandolers va donar molt de joc: “Ens va permetre posar sobre la taula diferents opinions i tot i que tothom feia la seva pròpia reflexió i es posicionava en un bàndol o en un altre, els nens i nenes van entendre que si ens escoltàvem i ens respectàvem ens podíem posar d’acord i cooperar junts per un bé comú”.

Un dels altres aspectes que potencien els educadors durant aquests dies de convivència col·lectiva és l’autonomia de l’infant. A través de diferents activitats i la rutina dels serveis cooperatius, els nens i nenes evolucionen i prenen consciència cada vegada més de les seves responsabilitats. Cordar-se les sabates, fer-se la maleta, rentar-se les dents o menjar variat sense rondinar són només exemples de tot allò que els infants aprenen i assimilen al llarg de les colònies.

Il·lusió, entusiasme i passió

Els nens atents durant una activitat de teatralització preparada pels educadors.

L’Alba fa una valoració molt positiva del que han estat les colònies d’estiu, així com també les activitats a la natura dutes a terme al llarg del curs per part de la Fundació Roger Torné: “Estic molt contenta d’haver tingut l’oportunitat de participar i aprendre de totes i tots, aportant el meu granet de sorra perquè la il·lusió d’aquest equip i grup d’infants no s’aturi. És important que tots els que participem en el projecte social de la fundació treballem per aconseguir que els infants que viuen una situació socioeconòmica complexa a casa puguin gaudir d’un projecte educatiu tan interessant i original com La Casa de l’Aire. Cal que tots lluitem per facilitar hàbits saludables, rutines i coneixements a tots aquests nens i nenes que sovint no poden accedir a colònies i entorns naturals com els que oferim nosaltres”.