Ja hem donat tret de sortida a les jornades de dissabtes en el nostre nou programa: La Casa de l’Aire!

El dia 30 de setembre, a les 9:00 del matí l’equip d’educadors i educadores juntament amb els 24 infants que actualment formen el cor d’aquestes estades, vam engegar motors, amb ganes, amb il·lusió i energia, directes cap al Montseny. Allà ens esperava tot un dia ple d’emocions, aventures, nous coneixements i descoberta de l’entorn natural. I, com no podia ser d’altra manera, reprendre els hàbits respiratoris i alimentaris, tan importants en la salut de l’infant.
Després d’esmorzar es van presentar els nous grups de serveis que es realitzaran al llarg de tot el curs, per tal de donar un paper protagonista, responsable, d’autonomia i creixement personal a cada nen i nena, tot fomentant la participació i el treball grupal.
Aquests equips són quatre: sanitari, cuina, batuda i supervivència. Cada equip està format per 6 infants de diferents edats, habilitats, personalitats i aptituds. Amb la intenció que tots cooperin, s’ajudin i realitzin les funcions que els hi pertoca desenvolupar durant tota una jornada; ja sigui parar i desparar taula, preparar el material necessari per cada activitat, procurar que tothom disposi dels instruments per fer una correcta higiene respiratòria i dental; o participar en la recollida de brossa que hem pogut generar al llarg del dia, al voltant de l’espai natural de la casa.
Per descobrir els components de cada grup i el respectiu nom d’equip, s’ha creat un centre d’interès que tindrà un eix d’animació viu, amb constants incorporacions de personatges, novetats i històries; totes relacionades amb el millor que tenim per passar les magnífiques aventures: el Bosc del Montseny. El punt de partida per endinsar-nos-hi han estat els éssers fantàstics dels bosc, que ens acompanyaran durant les sortides.

Nens i nenes desenvolupen la seva responsabilitat per medi de grups de serveis.

Un aventurer i investigador australià, ens va demanar que l’ajudéssim a trobar quins eren els famosos animalons que vivien per la zona, passant abans per diferents reptes que aquests li havien posat. Així doncs, en petits grups, tot motivats i amb molt d’entusiasme van anar descobrint els reptes que ens havien deixat per l’entorn.
Una de les finalitats de la dinàmica era fer una primera presa de contacte i orientació del terreny, tot realitzant diferents activitats i jocs per potenciar la cohesió de grup, la confiança, l’empatia, les emocions, l’escolta i la reflexió de cada infant.
Finalment, tots els grups van descobrir les 4 espècies fantàstiques (Elfs, Gnoms, Druïdes i Minairons) de les quals cadascú en formaria part. Gràcies a aquesta descoberta, després d’haver dinat, tenint cura dels hàbits i rutines saludables, cada infant va deixar volar la imaginació, creativitat i pensament, per expressar amb els materials que volgués i un toc de música, com havien de ser aquests éssers fantàstics.
Més tard, berenant tots junts per recuperar energies abans de marxar, vam fer una petita valoració conjunta del primer dia de la Casa de l’Aire. Arrel de les opinions i expressions per part dels infants, a tot l’equip d’educadors ens va quedar palès que apostar per un lleure de qualitat, una educació en valors i el joc com a eina d’autoaprenentatge i desenvolupament integral, són i seran les eines bàsiques perquè aquest infant que prové d’un context vulnerable, tingui l’oportunitat d’accedir a un medi ambient d’aire pur, fora de la ciutat i proper a la natura.